Kielitiedettä ja Linuxia Kierrätä vanha tietokone helposti Linuxilla!

Japanilaiset revontulien alla ja muita urbaaneita legendoja

Ilta-Sanomat uutisoi hiljan japanilaisten matkailuinnosta Suomeen kokemaan revontulia.

Valitettavasti urbaani myytti, että japanilaiset perinteisesti uskoisivat hedelmällisyyden kasvavan revontulten alla, sai taas vahvistusta. Myös Taloussanomat uutisoi vastaavasta asiasta viime vuonna. Kenen etu on perättömien juttujen levittäminen?

No, kulttuuriin kuuluu urbaaneja legendoja, mutta toivoisin vähitellen päästävän eroon näistä perättömistä uskomuksista koskien muiden kulttuurien (ja uskontojen) uskomuksia. Kaipaan enemmän tieteellistä kulttuuria, jossa väitteet tarkistetaan. Esimerkiksi National Geographic on käsitelyt aihetta

Voisinkin aloittaa lyhyiden kirjoitusten sarjan, jossa puretaan näitä myyttejä. Toisaalta vastaavia kirjoituksia on netti pullollaan jo valmiiksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Joachim Seetaucher

Jostain syystä tuo toinen linkkisi meneee samalle Taloussanoman sivulle, joten National Geographic todistelua ei saa luettua.

Totuus on kuitenkin se, että niin japanilaisilla kuin kiinalaisillakin on hyvin paljon outoja taikauskoisia uskomuksia, joihin he pohjimmiltaan todellakin uskovat.

Käyttäjän akutalikka kuva
Aku Talikka

Kiitos huomiosta. Korjasin sen. Totta, outoja uskomuksia on paljon, mutta paljon on myös uskomuksia uskomuksista.

Käyttäjän akutalikka kuva
Aku Talikka

Tunnettu länsimainen myytti on, että keskiajalla uskottiin maapallon olevan pyöreä. Kirjoitin aiheesta Puheenvuorossa, ja tästä myytistä ollaan vähitellen pääsemässä eroon.

Jäihän tuo japanilaisasia turhan yksinäiseksi huomioksi, jonka sutaisin hetken mielijohteesta. Voihan jossain päin Japania ollakin sellaisia uskomuksia, mutta tuskin kattavasti koko maassa. Oleellisesti uskomus ei eroa esimerkiksi suomalaisten juhannustaioista ja niityllä piehtaroimisesta. Ovathan molemmat jossain määrin tilastollisia ja psykologisia.

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa