Kielitiedettä ja Linuxia Kierrätä vanha tietokone helposti Linuxilla!

Vanhaan Windows- tai MacOS X -tietokoneeseen kannattaa asentaa Ubuntu MATE

Ubuntu MATE on ilmainen ja helppokäyttöinen tietokonejärjestelmä. Se on helpompi oppia, käyttää ja ylläpitää kuin esim. Windows 10. Sen voi asentaa myös vanhoihin tietokoneisiin, joten hyvin kustannustehokkaasti voidaan saada kaikelle kansalle digivalmiuksia ja laitteitakin - varallisuudesta ja atk-kokemuksesta riippumatta.

[varsinainen ja alkuperäinen blogikirjoitus päivitysten alapuolella]


*******
Päivitys ke 6.6.2018: katso Ubuntu-työpajojen ja -luentojen ajat kesällä 2018 uudemmasta blogikirjoituksestani http://akutalikka.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/254623-ubuntu-tyopaja-easy-computer-using-and-recycling-workshop-in-hameenlinna


*******
Päivitys ke 30.5.2018: viime vuosina olen hahmotellut myös Ubuntu-yhteistyökokeiluita maahanmuuttajien ja vanhusten välillä: http://akutalikka.puheenvuoro.uusisuomi.fi/149086-kurssi-idea-mamujen-vanhusten-ja-tyottomien-hyvaksi
*******

Päivitys helluntaina 2018: oppimateriaalin kotisivut toistaiseksi osoitteessa http://akutalikka.kapsi.fi/ubuntumate-kesa2018/

*******

Päivitys torstaina 17.5.2018: katso myös julkaisu oppimateriaalista Ubuntu MATEn käyttöönottamiseksi sivulta https://fuug.fi/2018/ubuntu-mate-kayttojarjestelman-peruskayton-oppimateriaali/

*******

Päivitys perjantaina 18.5.2018:
Katso myös kommentit tähän kirjoitukseen (napsauta painiketta "Kommentit" kirjoituksen alapuolella. 
Toissijaisia tietoja englanniksi: http://aku-opettaa.blogspot.fi/2015/12/clone-linux-with-finnish-learning.html 
Toissijaisia tietoja suomeksi: http://aku-opettaa.blogspot.fi/2015/11/kloonaa-valmis-linux-asennus.html

 

*******

Päivitys vuosi alkuperäisen julkaisun jälkeen, 30.4.2018: järjestän Ubuntu-työpajoja Hämeenlinnassa vapaaehtoisjärjestöjen kanssa:

ke 2.5. 17.30-19.30 Keinukamari, Pikkujärventie 6
ke 9.5. 14-16 Kumppanuustalo, Kirjastokatu 1
ke 23.5. 14-16 Kumppanuustalo, Kirjastokatu 1
Muitakin työpajoja tulee, mutta niitä ei vielä ole vahvistettu.

*******

 

Microsoft lopettaa Vistan tukemisen huhtikuussa 2017. Se tarkoittaa, että uusia päivityksiä Vistalle ei enää tule. On siis riski, että käyttöjärjestelmä muuttuu vaaralliseksi käyttää, koska mahdollisesti löytyviä uusia tietoturva-aukkoja ei enää paikata. Windows XP:n tuki lakkasi jo kolme vuotta sitten, ja siitä olikin tiedotusvälineissä paljon asiaa. Vistaa on aika vähän käytössä, joten siitä ei ole paljonkaan ollut asiaa. Uusissa tietokoneissa on ollut jo seitsemän vuoden ajan Windows 7 tai Windows 8/8.1 tai 10.

Jos joku vielä käyttää Windows XP:tä tai Vistaa tietokoneessaan (tai noin kymmenvuotiasta Macintosh-tietokonetta), on suositeltavaa asentaa jokin uudempi käyttöjärjestelmä siihen. Suosittelen Ubuntu MATE -järjestelmää, joka on turvallinen, kevyt, hyvin tuettu ja helppokäyttöinen Linux-jakelu. Kuten muistamme, Linux on suomalaislähtöinen avoimen lähdekoodin käyttöjärjestelmäydin, jonka ympärille on rakennettu sekä kaupallisia että täysin vapaita ja ilmaisia ohjelmistokokonaisuuksia.

Yleensä Windowsista siirtyville suositellaan Ubuntua, mutta mielestäni se on usein liian raskas ja erilainen käyttöliittymältään aloittelijoille, joskin sille on saatavilla paremmin suomenkielisiä ohjeita. Aion tehdä lähikuukausina runsaasti sekä teksti- että videomuotoisia ohjeita Ubuntu MATEn asentamiseksi ja käyttämiseksi. Asennus on kuitenkin eri Ubuntun versioilla jokseenkin samanlainen: 
https://wiki.ubuntu-fi.org/Asentaminen 
Toki Ubuntu MATEn voi asentaa myös uuteen tietokoneeseen Windowsin rinnalle tai tilalle. 

Vanhat XP- ja Vista-tietokoneet eivät usein toimi tyydyttävästi uusien Windows-versioiden kanssa (ja Windows-lisenssithän maksavat rahaa), jolloin ilmainen Linux on järkevä vaihtoehto (Linux on monesta syystä järkevä vaihtoehto vaikka uudet Windowsit toimisivatkin hyvin). Myös voi käyttää maksutonta Chrome OS -järjestelmää, mutta itse en siihen vielä riittävästi ole tutustunut. 

Suosittelen versiota "Ubuntu MATE 18.04 LTS for 32-bit systems" sivulla https://ubuntu-mate.org/download/ 

Yksi tärkeä näkökulma Linuxin edistämiseksi on tietokoneiden elinkaaren pidentäminen - paitsi että pölyt kannattaa puhdistaa säännöllisesti - kevyet Ubuntu-versiot toimivat hyvin sekä vanhoissa että uusissa tietokoneissa, ja niiden avulla voi ilmaiseksi jatkaa tietokoneen turvallista käyttöä. Tietokoneiden uusiokäyttö on myös isänmaallista: vanhakin kone on käyttökelpoinen moneen perusasiaan, ympäristöä säästyy eikä tarvitse antaa ulkomaisille jättiyrityksille vähiä rahojaan.

Täydennän tätä kirjoitusta ja lisään kommentteihin ohjeita sitä mukaa kun saan asioita eteenpäin.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän akutalikka kuva
Aku Talikka

Kiukutteleeko tietokone? Hämeenlinnan seudulla suosittelen ottamaan yhteyttä TerraTori-osuuskuntaan, joka on yhteiskunnallinen yritys.
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=...

Tampereen seudulla suosittelen ottamaan yhteyttä Koneet kiertoon -yritykseen.
https://www.koneetkiertoon.fi

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

32-bittinen? Jos 64-bittinen ei asennu, kannattaa kone viedä elektroniikkaromuun.

Läppäristä ei saa pölyjä kunnolla imurilla, kuten pöytäkoneesta, pitää käyttää paineilmaa.

SSD-levyllä saa vanhastakin läppäristä melko vikkelän. Viimeksi ostin 120-gigaisen suoraan Kiinasta hintaan 32 € postikuluineen.

Käyttäjän akutalikka kuva
Aku Talikka

Kyllä 32-bittisilläkin koneilla pystyy useimmat perusasiat ihan hyvin hoitamaan. Lisäksi suurin osa miniläppäreistä ei ole 64-bittisiä vaikka uudehkoja olisivatkin.

Paineilmaa nimenomaan suosittelenkin tietokonepuhdistuksiin. Muutamia videoita ja muita ohjeita olen tehnyt ja muualta linkittänyt viime vuosina.

Oho, olipas halpa SSD! Pitää harkita, jos noin halvalla tosiaan saa.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Pöytäkoneisiin imuri, koska paineilma ei poista vaan levittää pölyt.

Ostin sen levyn 5.6. 2016 hintaan 32,20 €, mutta nyt sen hinta samassa kaupassa onkin 50,59 €. 64-gigaisen saisi kyllä hintaan 31,94 €, https://www.aliexpress.com/store/510887 120 Gt näyttää olevan nyt aika tyhmä koko, kun 240-gigaisen saa melkein samaan hintaan.

Käyttäjän akutalikka kuva
Aku Talikka

Vuonna 2014 Yle suositteli helpohkoa ja Windows XP/Vista/7-käyttöjärjestelmää muistuttavaa Linux Mintiä tehdessään juttuja Linuxista Windows XP:n tuen loppumisen yhteydessä. Itse kuitenkin suosittelisin Ubuntun kevyitä makuja, kuten MATEa, Xubuntua tai Lubuntua. Monet ovat nimittäin varoittaneet Linux Mintin ongelmista paketinhallinnassa ja sekalaisissa muissa asioissa. Lisäksi olen yhteistyössä erilaisten organisaatioiden kanssa, joissa myös käytetään paljon Ubuntu MATEa. Sen sijaan "tavallinen" Ubuntu, josta yleensä puhutaan, on mielestäni hieman ongelmallinen, koska sen käyttöliittymä (Unity) on huomattavasti erilainen kuin alkuperäisissä Ubuntuissa ja se on lisäksi melko raskas. KDE:n tai Plasman (Kubuntu-maku) kanssa myöskään en oikein ole päässyt sinuiksi.

Riku Järvinen on tehnyt opetusvideoita Ubuntu MATEsta:
https://www.youtube.com/playlist?list=PLlpvsLzWOZ7...

Käyttäjän akutalikka kuva
Aku Talikka

Ubuntussa ja useimmissa muissakin Linux-jakeluissa ehkä tärkein ero Windowsiin on, että uudet ohjelmat asennetaan pääasiallisesti paketinhallinan kautta (eikä etsimällä asennustiedostoja nettiselaimella kuten Windowsissa tai Mac OS X -järjestelmissä). Paketinhallinta eli ohjelmistovalikoima muistuttaa hieman älypuhelinten ja tablettien sovelluskauppaa. Samoin flash-videoiden ja muiden tekniikoiden tuki löytyy ohjelmistovalikoimasta, jos se ei automaattisesti toimi. Kaikki päivitykset Ubuntussa hoituvat yhdestä paikasta, nopeammin ja yksinkertaisemmin kuin Windowsissa.

Käyttäjän akutalikka kuva
Aku Talikka

Linuxin käytön puolesta on monta hyvää syytä:
- ympäristön säästäminen (koneiden kierrätys, elinajan lisääminen),
- isänmaallisuus ja omavaraisuus (ei olla riippuvaisia ulkomaisista yrityksistä),
- verojen kierrätys ensisijaisesti omassa kansantaloudessa (edelliseen liittyen)
- rahan säästäminen (ei tarvitse maksaa kalliita lisenssimaksuja ohjelmistoista),
- yhteiskunnallinen (saavutettavampaa tietotekniikkaa ja digimaailman perustaitoja kaikenlaisille ihmisille)
- yksityisyyden suoja (ei olla niin paljon vakoilulle ja piilomarkkinoinnille alttiina)
- yleinen turvallisuus (Linuxille on vähemmän haittaohjelmia kuin Windowsille).

Ubuntut ovat siis Linux-ytimeen pohjautuvaa avointa lähdekoodia, saatavilla ilmaiseksi ja toimivat hyvin sekä vanhoissa että uusissa tietokoneissa. Myös esimerkiksi vanhatkin oheislaitteet toimivat Linuxissa pääsääntöisesti hyvin -
sen sijaan uusissa Windows-järjestelmissä ei vanhoja laitteita välttämättä pysty käyttämään ollenkaan. Ubuntun käyttö on jopa yksinkertaisempaa kuin Windowsin: tyypillisesti vaikkapa aloittelijat kohtaavat kummallisia kysymyksiä paljon vähemmän kuin Windows-maailmassa. Tietenkin pankkiasiat sujuvat Linuxilla samalla tavalla helposti kuin Windowsissakin. Windowsia ja Linuxia ei voi käyttää yhtä aikaa, mutta molemmat voi asentaa samaan tietokoneeseen, jolloin alkukäynnistyksessä voi valita, kumpaa järjestelmää haluaa käyttää.

Käyttäjän AkuTalikka1 kuva
Aku Talikka

Olen alkanut tehdä opetusvideoita ja muuta materiaalia myös Ubuntu MATEsta: https://www.youtube.com/channel/UC2kDvehY6M21Tro5G...

Käyttäjän akutalikka kuva
Aku Talikka

Joillakuilla ihmisillä voi olla ennakkoluulo, että ilmaisella järjestelmällä ei pärjää tai että se ei voi toimia kovin hyvin. Se on kuitenkin väärä luulo. Suuri määrä taitavia ihmisiä eri puolilla maailmaa osallistuu Linux-järjestelmien ja muun avoimen lähdekoodin kehittämiseen, ja lisäksi monet pienet ja suuret yritykset tai yksittäiset miljonäärit tukevat kehitystyötä rahallisesti.

Käyttäjän akutalikka kuva
Aku Talikka

Kolmas Ubuntu-työpaja Hämeenlinnassa toukokuussa 2018 on keskiviikkona 23.5. Kumppanuustalolla klo 14-16. Tervetuloa tutustumaan kestävän kehityksen käyttöjärjestelmään!

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa