Kielitiedettä ja Linuxia Kierrätä vanha tietokone helposti Linuxilla!

Ubuntu-työpaja: easy computer using and recycling workshop in Hämeenlinna

Tervetuloa oppimaan ilmaisesta ja turvallisesta tietokoneen käyttöjärjestelmästä työpajaan keväällä ja kesällä 2018!

Welcome to learn about a free and secure computer operating system in a workshop in 2018!

 

Minä järjestän Hämeenlinnassa ilmaisia ja avoimia oppitunteja Ubuntu-ohjelmistosta, jonka voi asentaa melkein mihin tahansa tietokoneeseen.

I am organizing in Hämeenlinna free and open lectures of Ubuntu software that you can install on almost any computer. The occasions are held on Wednesdays at 2-4 pm (not every Wednesday).

 

  • keskiviikko 2.5. klo 17.30-19.30 Keinukamari (Pikkujärventie 6) (Pysäkki)
  • keskiviikko 9.5. klo 14-16 Kumppanuustalo, Kirjastokatu 1 (Setlementti)
  • keskiviikko 23.5. klo 14-16 Kumppanuustalo, Kirjastokatu 1 (Setlementti)
  • ke 20.6. Keinukamari, klo 14-16
  • ke 11.7. (Kumppanuustalo, Setlementti)
  • ke 25.7. (englanniksi ja somaliksi, Setlementti)

 

 

Jos sinulla on vanha tietokone tai jos Windowsin kanssa on ongelmia, kannattaa asentaa koneelle Ubuntu MATE.

If you have an old computer or if there are problems with Windows it is good to install Ubuntu MATE on the computer.

 

Ubuntu perustuu Linuxiin ja on mielestäni helpompi oppia kuin nykyiset markkinajohtajat Windows ja MacOS

Ubuntu is based on Linux and I think it is easier to learn than current market leaders Windows and MacOS.


Ubuntu ei ole kaupallinen, eli siitä ei tarvitse maksaa kuten esim. Windowsista.

Ubuntu is not commercial so you don't have to pay for it unlike e.g. Windows.

 

Ubuntulla saat helposti monta vuotta lisää toiminta-aikaa myös tietokoneelle, jonka alkuperäinen ohjelmisto on vanhentunut.

With Ubuntu, you can easily get many years of working time also for computers whose original software has expired.

 

Minä voin myydä kunnostetun tietokoneen edullisesti.

I can sell a refurbished computer inexpensively.

 

Voit katsoa videoitani suomeksi osoitteesta https://www.youtube.com/channel/UC2kDvehY6M21Tro5GsTdeCQ/videos

Some of the videos have subtitles in English. 

 

Suomeksi vielä tarkemmin alla - more details in Finnish below:

 

Ubuntu on hyvä vaihtoehto Windowsille ja Mac OS X:lle, jotka ovat markkinajohtajia kaupoista ostettavissa tietokoneissa. Useimpien tietokoneiden hintaan sisältyy siis kymmenien, jopa satojen eurojen arvoinen suljetun lähdekoodin Windows- tai MacOS -käyttöjärjestelmä. Avoimen lähdekoodin Ubuntu sen sijaan on ilmainen, ja sen voi asentaa yhtä hyvin uuteen kuin vanhaankin tietokoneeseen. Ubuntu ja muutkin Linux-pohjaiset käyttöjärjestelmät ovat vuosien mittaan tulleet yhä helppokäyttöisemmiksi, joskin monella lienee vanhentuneita käsityksiä Linuxin vaikeudesta. 

 

Kevyillä Ubuntu-ratkaisuilla saavutetaan monia hyötyjä:

    • rahan säästäminen: ei tarvitse maksaa kalliita lisenssimaksuja ohjelmistoista eikä ostaa uutta konetta, jos esimerkiksi alkuperäinen ohjelmisto vanhentuu

    • helppous: vasta-alkajan näkökulmasta helpompi oppia ja peruskäyttäjillekin  yksinkertaisempi ylläpitää kuin Windows (toki tämä on näkökulmakysymyskin)

    • ympäristön säästäminen: koneiden kierrätys ja käyttövuosien lisääminen

    • omavaraisuus ja verotulot: ei olla riippuvaisia ulkomaisista yrityksistä; rahan pitäminen ensisijaisesti omassa kansantaloudessa (jos vaikkapa uudenlaisia liiketoimintamahdollisuuksia muodostuu Ubuntu-kurssien pitämisen ja pc-kunnostuksen ynnä muun käytön tuen muodossa)

    • yhteiskunnallinen tasa-arvo: eriarvoisuuden vähentäminen, tietotekniikkaa useampien ulottuville

    • yksityisyyden suoja: ei olla niin paljon vakoilulle ja piilomarkkinoinnille alttiina

    • yleinen turvallisuus: Linuxille on vähemmän haittaohjelmia kuin Windowsille

 

Ohjaaja: Aku Talikka, vapaaehtoinen (akutalikka@gmail.com / 040 759 0903)

 

Aku Talikka on saanut apurahan FUUGin säätiöltä oppimateriaalin tekemiseksi Ubuntu MATElle selkosuomeksi ja pyrkii löytämään lisää yhteistyökumppaneita esteettömämmän tietotekniikan, tietokoneiden kierrätyksen ja avoimen lähdekoodin edistämiseksi. Ubuntu on oikeastaan käyttöjärjestelmäperhe, josta MATE-vaihtoehto on hyvä yhdistelmä keveyttä, yksinkertaista ulkoasua ja yleistä käytettävyyttä. Lisää voi lukea hänen blogistaan  http://akutalikka.vapaavuoro.uusisuomi.fi/, johon on myös lyhytlinkki dy.fi/e0 

Tarkoitus on julkaista uusia opetusmateriaalin osia, esimerkiksi lyhyitä opetusvideoita, joka viikko. Lopuksi syksyllä valmistuu myös kattavampi kirjallinen materiaali. Muutkin ihmiset voivat kehittää materiaalia edelleen esimerkiksi erikielisiä käyttäjäryhmiä ajatellen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Linux on ihan pätevä käyttöjärjestelmä(alusta). Mikä tekee siitä niin epäsuositun työpöytäkäytössä, on varsin kiinnostava kysymys.

Esimerkiksi Androidin suosio kertoo, miten toimiva alusta linux on.

Ubuntu on graafinen käyttöjärjestelmä linuxin päällä. Miksei se ole samalla tavalla suosittu kuin Android? Itse veikkaan, että olennainen syy on komentorivinörteissä. Androidissa he eivät ole päällepäsmäreinä, mutta Ubuntussa ovat. Esimerkiksi jos ihminen kysyy Ubuntusta neuvoa, ohje hyvin helposti tulee komentoriviesityksenä.

Komentorivihän on tehokas ammattilaiskäytössä, kuten Unixissa oli. Järjestelmän ylläpidosto vastasivat ammattilaiset ja peruskäyttäjällä oli graafinen sovellus. Ei tarvetta komentoriveille hänellä.

Onnea vaan kurssien pitämiselle. Tarkoitukseni ei ole lytätä, vaan antaa vinkkiä.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Komentorivillä on useita etuja, joita ei voi saavuttaa graafisella käyttöliittymällä. Alla joitakin.

- Linuxille on saatavilla useita työpöytäympäristöjä ja ikkunamanagereita ja niille on useita ohjauskeskustyyppisiä ohjelmia. Gnomelle sopivat ohjeet ei tod. näk. toimi, jos kysyjällä onkin KDE. Yleistäen, vain komentorivi on yksiselitteinen.
- Edellisen variaatio on versioriippuvuus. Työpöytäympäristön version 2.x ohjeet eivät välttämättä toimi versiossa 3.x.

Komentorivi perustuu pääosin komentotulkkiin, yleensä bash, joka noudattaa Posix-standardia, joten edelliset ongelmat eivät vaivaa sitä käytännössä juuri koskaan.

Muitakin etuja on, mutta vielä yksi tärkeä.

- Komentorivin käyttö on ohjelmoimista askel kerrallaan. Jos joku komentosekvenssi toistuu usein, sen voi ensin kokeillen ohjelmoida rivi kerrallaan ja sitten tallettaa skriptiksi.

Toisaalta, ei komentorivi kaikkeen sovellu.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Linuxin suurimmat ongelmat työpöytäkäytössä ovat minun kokemuksellani laitevalmistajat suljettuine ajureineen ja softakehittäjät typerine tekosyineen. '

Nykyään tulee kyllä ihmeteltyä enemmän sitä, miten joku voikin toimia suoraan oikein sen sijaan, että ihmettelisi, miksi ihmeessä jokin ei toimi.

Käytin OsX:ää työkoneessa 5 vuotta ja huokasin helpotuksesta, kun pääsin siitä eroon. Silti ihmettelen, että miten se on niin hankala saada jotain photoshoppia toimimaan natiivina linuxin päällä kun se kerran on saatu toimimaan OsX:ssä.

Siitä tulikin mieleen, että pitänee päivitellä uuteen LTS:n. X takaisin. Tiedä vaikka toimisi paremmin kuin Wayland.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Niiden opetusvideoiden tekoon käytät varmaan simplescreenrecorder:ia (lähinnä tiedoksi muille). Minä olen sitä kayttänyt vasta pari kertaa, mutta minä vasta opettelen yleensäkin filmaamista. Karttapaikka on ensimmäinen julkaistu sillä tekemäni video.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

>3/RK: "..simplescreenrecorder: "

Täytyypi kokeilla, näyttää fiksulta.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Aloin epäillä, että pöytäkoneeni oli elinkaarensa loppusuoralla, kun lähes 10 vuotta käytin sitä ensin eri Windowseilla ja sitten ehkä viitisen vuotta Ubuntuilla. Pistin koneen eläkkeelle ja ostin vuodenvaihteessa uuden koneen johon tuli kevyt Linux Mint 18.3 Cinnamon 64-bit. Käynnistyy nopeasti. Salasanaa utelee 10 sekunnin kuluttua virran kytkemisestä. Olen sen verran alkeiskäyttäjä, etten huomaa nopeutta lukuun ottamatta käytännön eroja kummassakaan.
Ajureitten kanssa saa hieman tepastella. Ainakin jossakin vaiheessa Canonin printterille ja skannerille en löytänyt ajureita. HP:t ja Brotherit toimivat kuin junan vessa ennen vanhaan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Oma läppärini kotona on myös kymmenisen vuotta vanha ja siinä oli kaikenlaista sälää windowsissa. IT alaa opiskeleva tyttäreni makuleerasi koko käyttöjärjestelmän siitä ja asensi siihen Linuxin. Nyt toimii kuin uusi!

Aulis Saarijärvi

Minulle on vieläkin hieman sekava käsitys Ubuntusta ja Mintistä, siis niiden erosta käyttäjälle. Ensin oli vuosia ubuntu. Nyt laitoin jouluna kaksi konettani Mintiin. Tämä Mint on hieman ”tyttömäinen”! Vaikka pohja on sama 16.04, niin Minttiin tulee kuitenkin lähes joka päivä 2 - 3 päivitystä ja siellä näyttää tulevan erilaista tiedostonimeä sisään.
Aloitin 1988 kokoamalla ensimmäisen 286 härvelin ja opettelemalla sitä erehdyksien ja sotkemisen tekniikalla. Alan lehdissäkin oli silloin kovin epävarmaa ja osaamatonta se tieto. Ensimmäiset Järvisen kirjat sentään jo auttoivat. Kokosin 1990 toiseksi koneeksi 386, jonka osien ja värinauhatoimisen piikkikirjoittimen hinnalla olisi saanut uuden Wartburg auton! Oli ensimmäinen kunnon näyttökortti, joka maksoi 8 500 markkaa ja puhelinverkkokortti 5 400 mk HPY:n ohjelmalla! Muistia oli 4 m ja se vasta maksoikin!
Sittemmin DOS aukeni kunnolla aivoissani ja olinkin melkoisen osaava WIN95 tulemiseen saakka. Silloin dososaajalla tavallaan väheni se kyky config.sysiin ja autoexec.batiin. Win97 aikaan dos-osaaminen ei ollut enää mallissaan. Nyt alkaa elämä olla sitä, ettei uusi softa kovin kiinnosta, kunhan toimisi.

Käyttäjän akutalikka kuva
Aku Talikka

Juu, Mint-yhteisö on nimennyt joitakin paketteja uudelleen, jolloin tuloksena on tietyin teknisin osin hieman sekavaakin koodia. Minulla on tyypillisesti Ubuntu toiminut paremmin kuin Mint, samoin jokseenkin kaikilla asiantuntijaystävilläni.

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset