Uskonto http://rjaaskel.vapaavuoro.uusisuomi.fi/taxonomy/term/134826/all Tue, 09 Apr 2019 09:46:20 +0300 fi Uskonto Enbuskelle http://kuoppari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/viihde/273840-uskonto-embuskelle <div class="field field-type-number-integer field-field-image-permission"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> No permission </div> </div> </div> <p>Valtakunnan kuuluisin semi-älykkö Tuomas Enbuske kertoo kolumnissaan halusta kääntyä teistiksi. Uskoon paukahtaminen on käsittääkseni älykkäälle liberaalille yhtä &ldquo;helppoa&rdquo; kuin sinisten kansanedustajan läpimeno seuraavissa vaaleissa, mutta yritetään.</p><p>Pitäydyn abrahamilaisissa uskonnoissa, koska niistä minulla on eniten tietoja ja oletettavasti sinullakin Tuomas, koska olet kasvanut protestanttisessa &nbsp;&ldquo;wannabe&rdquo; - teokratiassa.</p><p>Abrahamilaisissa uskonnoissa keskeistä on seksuaalisuuden ja muiden lihallisten ilojen demonisoiminen, en usko että sinun kaltaiselle syntisäkille on mahdollista kääntyä mihinkään näistä yleisimmistä suuntauksista, toisekseen näissä uskonnoissa kyseenalaistaminen ja sarkastiset huomautukset ovat yhtä suosittuja, kuin Teuvo Loman laulamassa Helsinki cityboyta Juhanin rippijuhlissa. Lentäisit lahkosta herkemmin, kuin evoluution perusteet helluntailaisen oppimäärästä.</p><p>Sen sijasta että ryhtyisit palvomaan pedofiliaa harrastavaa profeettaa, lähi-idässä ylösnoussutta timpuri zombieta tai &nbsp;massoittain lapsia lahtaavaa timpurin iskää, on olemassa eettisempi vaihtoehto.&nbsp;On olemassa jumalolento joka arvostaa demokratiaa, humanismia, yksilön-oikeuksia, rock-musiikkia, sarkasmia, tiedettä, humanismia, seksuaalisuutta ja kaikkea muuta sitä mitä onton sielun omaava ylipalkattu kolumnisti kaipaa.</p><p>Noitukaamme:&nbsp;Lucifer, oi sinä vapautemme puolesta taisteleva Jumalallinen marttyyri, joka puolestamme taistelet katkeraan loppuun asti taivaallista tyranniaa vastaan, jotta jokainen joka sinuun uskoo, voi masturboida ilman omantunnontuskia. Ota Tuomas lähellesi ja osoita hänelle oikea suunta elämälleen. Herätä se synnistä kytevä lämmin hekuma Enbusken sielussa liekkeihin, jotta jatkossakin saisimme lukea syntisiä, semi-älykkäitä, sarkastisia ja oivaltavia kolumneja. Satan rules!&nbsp; &nbsp; &nbsp;</p><p>&nbsp;</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Valtakunnan kuuluisin semi-älykkö Tuomas Enbuske kertoo kolumnissaan halusta kääntyä teistiksi. Uskoon paukahtaminen on käsittääkseni älykkäälle liberaalille yhtä “helppoa” kuin sinisten kansanedustajan läpimeno seuraavissa vaaleissa, mutta yritetään.

Pitäydyn abrahamilaisissa uskonnoissa, koska niistä minulla on eniten tietoja ja oletettavasti sinullakin Tuomas, koska olet kasvanut protestanttisessa  “wannabe” - teokratiassa.

Abrahamilaisissa uskonnoissa keskeistä on seksuaalisuuden ja muiden lihallisten ilojen demonisoiminen, en usko että sinun kaltaiselle syntisäkille on mahdollista kääntyä mihinkään näistä yleisimmistä suuntauksista, toisekseen näissä uskonnoissa kyseenalaistaminen ja sarkastiset huomautukset ovat yhtä suosittuja, kuin Teuvo Loman laulamassa Helsinki cityboyta Juhanin rippijuhlissa. Lentäisit lahkosta herkemmin, kuin evoluution perusteet helluntailaisen oppimäärästä.

Sen sijasta että ryhtyisit palvomaan pedofiliaa harrastavaa profeettaa, lähi-idässä ylösnoussutta timpuri zombieta tai  massoittain lapsia lahtaavaa timpurin iskää, on olemassa eettisempi vaihtoehto. On olemassa jumalolento joka arvostaa demokratiaa, humanismia, yksilön-oikeuksia, rock-musiikkia, sarkasmia, tiedettä, humanismia, seksuaalisuutta ja kaikkea muuta sitä mitä onton sielun omaava ylipalkattu kolumnisti kaipaa.

Noitukaamme: Lucifer, oi sinä vapautemme puolesta taisteleva Jumalallinen marttyyri, joka puolestamme taistelet katkeraan loppuun asti taivaallista tyranniaa vastaan, jotta jokainen joka sinuun uskoo, voi masturboida ilman omantunnontuskia. Ota Tuomas lähellesi ja osoita hänelle oikea suunta elämälleen. Herätä se synnistä kytevä lämmin hekuma Enbusken sielussa liekkeihin, jotta jatkossakin saisimme lukea syntisiä, semi-älykkäitä, sarkastisia ja oivaltavia kolumneja. Satan rules!     

 

]]>
1 http://kuoppari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/viihde/273840-uskonto-embuskelle#comments Viihde Ateismi Jumala Saatana Uskominen Uskonto Tue, 09 Apr 2019 06:46:20 +0000 Ari Kuoppa-aho http://kuoppari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/viihde/273840-uskonto-embuskelle
Mikä monoteismissä niin hyvää? http://grohn.puheenvuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/260402-mka-monoteismissa-niin-hyvaa <div class="field field-type-number-integer field-field-image-permission"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> No permission </div> </div> </div> <p>Kolme &rdquo;suurta uskontoa&rdquo;, kristinusko,&nbsp;islam ja juutalaisuus ovat yksijumalaisia, vaikka onhan kristinusko oikeastaan kolmijumalainen.</p><p><strong>Yuval Harari</strong> toteaa viimeisimmässä kirjassaan mielenkiintoisesti:</p><p>&rdquo;<em>Monoteismi ei tuonut minkäänlaista parannusta ihmisten moraalinormeihin &ndash; vai uskotko todella, että muslimit ovat luonnostaan eettisempiä kuin hindut vain siksi, että muslimit uskovat yhteen jumalaan ja hindut useisiin jumaliin? Olivatko kristityt konkistadorit eettisempiä kuin Amerikan pakanalliset alkuperäisheimot? <strong>Monoteismi teki kiistatta monista ihmisistä paljon aiempaa suvaitsemattomampia ja edisti siten uskonnollisten vainojen ja pyhien sotien leviämistä.&rdquo;&nbsp;</strong></em></p><p>&rdquo;<em>Niinpä kristinuskon ja islamin levitessä eri puolille maailmaa niiden mukana tulivat myös ristiretket, jihadit, inkvisitiot ja uskonnollinen syrjintä.&rdquo;&nbsp;</em></p><p><em>&rdquo;</em>Theodosius &ndash; jonka nimi tarkoittaa &rdquo;Jumalan antama&rdquo; &ndash; antoi vuonna 391 säädöksen, joka teki kaikista muista uskonnoista paitsi kristinuskosta ja juutalaisuudesta laittomia (juutalaisuuttakin kyllä vainottiin, mutta sen harjoittaminen oli yhä laillista). <em><strong>Uusien lakien mukaan ihminen voitiin teloittaa jopa sen takia, että hän palvoi Jupiteria tai Mithraa yksityisesti omassa kodissaan.&rdquo;</strong></em></p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Kolme ”suurta uskontoa”, kristinusko, islam ja juutalaisuus ovat yksijumalaisia, vaikka onhan kristinusko oikeastaan kolmijumalainen.

Yuval Harari toteaa viimeisimmässä kirjassaan mielenkiintoisesti:

Monoteismi ei tuonut minkäänlaista parannusta ihmisten moraalinormeihin – vai uskotko todella, että muslimit ovat luonnostaan eettisempiä kuin hindut vain siksi, että muslimit uskovat yhteen jumalaan ja hindut useisiin jumaliin? Olivatko kristityt konkistadorit eettisempiä kuin Amerikan pakanalliset alkuperäisheimot? Monoteismi teki kiistatta monista ihmisistä paljon aiempaa suvaitsemattomampia ja edisti siten uskonnollisten vainojen ja pyhien sotien leviämistä.” 

Niinpä kristinuskon ja islamin levitessä eri puolille maailmaa niiden mukana tulivat myös ristiretket, jihadit, inkvisitiot ja uskonnollinen syrjintä.” 

Theodosius – jonka nimi tarkoittaa ”Jumalan antama” – antoi vuonna 391 säädöksen, joka teki kaikista muista uskonnoista paitsi kristinuskosta ja juutalaisuudesta laittomia (juutalaisuuttakin kyllä vainottiin, mutta sen harjoittaminen oli yhä laillista). Uusien lakien mukaan ihminen voitiin teloittaa jopa sen takia, että hän palvoi Jupiteria tai Mithraa yksityisesti omassa kodissaan.”

]]>
7 http://grohn.puheenvuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/260402-mka-monoteismissa-niin-hyvaa#comments Kulttuuri Islam Kristinusko Uskonto Mon, 03 Sep 2018 13:05:54 +0000 Lauri Gröhn http://grohn.puheenvuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/260402-mka-monoteismissa-niin-hyvaa
Raamattu hyväksyy orjuuden http://grohn.puheenvuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/258336-raamattu-ja-orjuus <div class="field field-type-number-integer field-field-image-permission"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> No permission </div> </div> </div> <p>Raamattu on moraalisten epäkonsistenttien väittämien tavaratalo, kuva. &nbsp;Sääntöjä voi unohtaa muistamalla toisen, korvaavan säännön. Fundamentalistien mielestä raamattu on sanasta sanaan totta. Toisaalta jos loogisessa järjestelmässä on ristiriita, voi järjestelmään pesiytyä mikä tahansa väite. Millähän algoritmilla uskovaiset poimivat tärkeimmät moraaliset väitteensä? Muulla kuin historiaan vedoten? &nbsp;Arvoja ei voi perustaa tieteeseen, mutta uskonnot ovat uskovaisten mielestä &rdquo;täydellisiä&rdquo; arvogeneraattoreita.</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Raamattu on moraalisten epäkonsistenttien väittämien tavaratalo, kuva.  Sääntöjä voi unohtaa muistamalla toisen, korvaavan säännön. Fundamentalistien mielestä raamattu on sanasta sanaan totta. Toisaalta jos loogisessa järjestelmässä on ristiriita, voi järjestelmään pesiytyä mikä tahansa väite. Millähän algoritmilla uskovaiset poimivat tärkeimmät moraaliset väitteensä? Muulla kuin historiaan vedoten?  Arvoja ei voi perustaa tieteeseen, mutta uskonnot ovat uskovaisten mielestä ”täydellisiä” arvogeneraattoreita.

]]>
9 http://grohn.puheenvuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/258336-raamattu-ja-orjuus#comments Kulttuuri Moraali Raamattu Uskonto Tue, 17 Jul 2018 16:56:39 +0000 Lauri Gröhn http://grohn.puheenvuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/258336-raamattu-ja-orjuus
Mooses, Jeesus ja Muhammed eivät historiallisia henkilöitä ? http://grohn.puheenvuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/254288-mooses-jeesus-ja-muhammed-eivat-historiallisia-henkiloitau <div class="field field-type-number-integer field-field-image-permission"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> No permission </div> </div> </div> <p>Mooseksen kirjat ovat peräisin useilta vuosisadoilta ja niillä on monta kirjoittajaa, kuva 1.&nbsp;</p><p>Evankeliumit on kirjoitettu kreikaksi ja jossain muualla kuin Palestiinassa, kuva 2.&nbsp;</p><p>Muhammed ilmestyi &nbsp;koraaniin vasta 700-luvun lopulla, kuva 3.</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Mooseksen kirjat ovat peräisin useilta vuosisadoilta ja niillä on monta kirjoittajaa, kuva 1. 

Evankeliumit on kirjoitettu kreikaksi ja jossain muualla kuin Palestiinassa, kuva 2. 

Muhammed ilmestyi  koraaniin vasta 700-luvun lopulla, kuva 3.

]]>
29 http://grohn.puheenvuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/254288-mooses-jeesus-ja-muhammed-eivat-historiallisia-henkiloitau#comments Kulttuuri Jeesus Mooses Uskonto Uskontokritiikki Mon, 23 Apr 2018 12:25:48 +0000 Lauri Gröhn http://grohn.puheenvuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/254288-mooses-jeesus-ja-muhammed-eivat-historiallisia-henkiloitau
Rukoilu on manaamisen lievä muoto http://grohn.puheenvuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/253490-rukous-on-manaamisen-lievin-muoto <div class="field field-type-number-integer field-field-image-permission"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> No permission </div> </div> </div> <p>&nbsp;</p><p>Rukoiltaessa sanat tai ajatukset kohdistetaan &rdquo;korkeammalle taholle&rdquo;. Ajattematta, että kyse on manaamisesta.&nbsp;</p><p>Kaste on manaamisen rankempi muoto. Luterilainen kirkko peittää nykyisin kasteen todellisen tarkoituksen.</p><p>Kasteessa Saatanaa manataan pois lapsesta, vaikka&nbsp;<em><strong><a href="http://fi.wikipedia.org/wiki/Demonologia">vuodesta 1886 alkaen Suomessa luterilainen kirkko on väittänyt, että kaste ei poistakaan demoneja vauvoista.&nbsp;</a></strong></em></p><p><strong>Vanha kastekaava:</strong></p><p>... Sen jälkeen lapsi viedään kastealtaan ääreen ja pappi lausuu:&nbsp;</p><p>&quot;Herra varjelkoon sinun tulosi ja lähtösi nyt ja iankaikkisesti.&quot; (Ps. 121:8)</p><p>Sen jälkeen pappi antaa lapsen kummiensa suulla sanoutua irti Perkeleestä näin:</p><p>&quot;(Nimi), luovutko Perkeleestä?&quot;</p><p>&quot;Luovun.&quot;</p><p>&quot;Luovutko kaikista hänen teoistaan?&quot;</p><p>&quot;Luovun.&quot;</p><p>&quot;Luovutko kaikesta hänen petoksestaan?&quot;</p><p>&quot;Luovun.&quot;</p><p>Sen jälkeen pappi kysyy...</p><p>&nbsp;</p><p>MIETIPÄ <strong>MIKÄ OLI/ON HÄTÄKASTEEN TARKOITUS ...</strong></p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div>  

Rukoiltaessa sanat tai ajatukset kohdistetaan ”korkeammalle taholle”. Ajattematta, että kyse on manaamisesta. 

Kaste on manaamisen rankempi muoto. Luterilainen kirkko peittää nykyisin kasteen todellisen tarkoituksen.

Kasteessa Saatanaa manataan pois lapsesta, vaikka vuodesta 1886 alkaen Suomessa luterilainen kirkko on väittänyt, että kaste ei poistakaan demoneja vauvoista. 

Vanha kastekaava:

... Sen jälkeen lapsi viedään kastealtaan ääreen ja pappi lausuu: 

"Herra varjelkoon sinun tulosi ja lähtösi nyt ja iankaikkisesti." (Ps. 121:8)

Sen jälkeen pappi antaa lapsen kummiensa suulla sanoutua irti Perkeleestä näin:

"(Nimi), luovutko Perkeleestä?"

"Luovun."

"Luovutko kaikista hänen teoistaan?"

"Luovun."

"Luovutko kaikesta hänen petoksestaan?"

"Luovun."

Sen jälkeen pappi kysyy...

 

MIETIPÄ MIKÄ OLI/ON HÄTÄKASTEEN TARKOITUS ...

]]>
0 http://grohn.puheenvuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/253490-rukous-on-manaamisen-lievin-muoto#comments Kulttuuri Kaste Manaus Rukous Uskonto Sun, 08 Apr 2018 05:56:26 +0000 Lauri Gröhn http://grohn.puheenvuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/253490-rukous-on-manaamisen-lievin-muoto
Kreationistit levittävät tieteenvastaisuutta http://grohn.puheenvuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/252874-kreationistit-levittavat-tieteenvastaisuutta <div class="field field-type-number-integer field-field-image-permission"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> No permission </div> </div> </div> <p>Suomessakin jopa oppinneet miehet levittävät epätietoa kreationismin / älykkään suunnittelun&nbsp;julistajina, <strong>kuva</strong>. Seminaarin &nbsp;<u><em><a href="http://uskojatiede.blogspot.com.es">manifesti</a></em></u>&nbsp;on uskomaton&nbsp;tieteenfilosofisen ymmärtämättömyyden ja olkiukkojen ilotulitus.&nbsp;<strong>Käyn tämän blogin kommenteissa manifestia vähitellen&nbsp;</strong><strong>läpi</strong>. &nbsp;</p><p>Kreationistit väittävät &rdquo;älykkään suunnittelun&rdquo; oppien olevan tiedettä. Kysykääpä kreationisteilta, mitä <strong>testattavia hypoteeseja</strong> sillä taholla on esitetty! Monet ovat kysyneet. Useimmiten kreationistit eivät edes ymmärrä kysymystä.&nbsp;Vastaukset osoittavat älykkään suunnittelun pseudotieteeksi.&nbsp;Testattavia hypoteeseja ei ole. Voi sitä epä-älyllistä kiemurtelua ...</p><p>&nbsp;</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Suomessakin jopa oppinneet miehet levittävät epätietoa kreationismin / älykkään suunnittelun julistajina, kuva. Seminaarin  manifesti on uskomaton tieteenfilosofisen ymmärtämättömyyden ja olkiukkojen ilotulitus. Käyn tämän blogin kommenteissa manifestia vähitellen läpi.  

Kreationistit väittävät ”älykkään suunnittelun” oppien olevan tiedettä. Kysykääpä kreationisteilta, mitä testattavia hypoteeseja sillä taholla on esitetty! Monet ovat kysyneet. Useimmiten kreationistit eivät edes ymmärrä kysymystä. Vastaukset osoittavat älykkään suunnittelun pseudotieteeksi. Testattavia hypoteeseja ei ole. Voi sitä epä-älyllistä kiemurtelua ...

 

]]>
63 http://grohn.puheenvuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/252874-kreationistit-levittavat-tieteenvastaisuutta#comments Kulttuuri älykäs suunnittelu Pseudotieteet Tiede Uskonto Mon, 26 Mar 2018 08:05:57 +0000 Lauri Gröhn http://grohn.puheenvuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/252874-kreationistit-levittavat-tieteenvastaisuutta
Inkeriläinen Martti Rautanen http://viovio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/249871-inkerilainen-martti-rautanen <div class="field field-type-number-integer field-field-image-permission"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> No permission </div> </div> </div> <p align="justify">Martti (Martin) Rautanen, oli Suomen evankelis-luterilaisen kirkon lähetystyön pioneeri (10.11.1845 Tikanpesä, Inkerinmaa – 19.10.1926 Olukonda, Namibia).</p> <h2>Lapsuus</h2> <p align="justify">Rautanen syntyi köyhään perheeseen Inkerinmaalla, minne suku oli siirtynyt Savosta. Silti hän piti itseään venäläisenä. Vuoden 1863 kesäkuussa hän lähti äidin ja rippi-isän rohkaisemana Helsinkiin, vuotta aikaisemmin toimintansa aloittaneeseen Suomen lähetysseuran lähetyskouluun.</p> <ul> <ul> <p align="justify"><a href="https://digi.kansalliskirjasto.fi/sanomalehti/binding/419944?page=1&amp;ocr=true&amp;term=Martti&amp;term=Rautanen&amp;term=Nomasoltasta&amp;term=Inkerinmaalla" target="_blank">Suomalainen Wirallinen Lehti <strong>13.06.1868</strong>: Lähetysoppilaiset, jotka viime keskiviikkona, 10 päivänä Kesäkuuta 1868, juhlallisesti vihittiin saarnaajan toimeen pakanoille, ovat: ... Martti Rautanen, Novasolkasta Inkerinmaalla, syntynyt 29.10.1845</a></p> </ul> <p align="justify"></p></ul> <h2>Lähetyssaarnaaja</h2> <p align="justify">Rautanen lähti 24. kesäkuuta vuonna 1868, siis kaksi viikkoa saarnaajaksi vihkimisen jälkeen, neljän työtoverinsa kanssa lähetyssaarnaajaksi lounaiseen Afrikkaan Ambomaalle, (nykyiseen Namibiaan). Matka tehtiin Hereromaan kautta, jonne tultiin huhtikuussa 1869 ja jossa vietettiin vielä yli vuosi, Ambomaalle miehet pääsivät vasta heinäkuussa 1870. Siellä suomalaiset saivat vakiinnutettua toimintaansa erityisesti kaakkoisen Ondongan heimon alueella.</p> <h2>Ensimmäiset ambomaalaiset papit</h2> <p align="justify">Ambomaalla Rautanen toimi yli viisikymmentä vuotta, 1880 Olukondaan perustamansa lähetysaseman johtajana, raamatunkääntäjänä sekä pitkäjännitteisessä opetus- ja kasvatustyössä: ensimmäiset ambomaalaiset papit vihittiin 1925. Rautasen käännöstyöstä kannattaa erityisesti mainita vuonna 1892 ilmestynyt ndongan-kielinen virsikirja. </p> <p align="justify">Rautanen oli myös tunnustettu virsirunoilija ja kansatieteilijä, joka antoi arvoa ambomaalaisten omalle kulttuurille. Hän keräsi kasveja, teki säähavaintoja ja toimitti esineistöä mm. Kansallismuseoon.</p> <ul> <ul> <p align="justify"><a href="https://digi.kansalliskirjasto.fi/sanomalehti/binding/387027?page=2&amp;term=Martin&amp;term=Rautanen" title="Lähetyssaarnaaja Martin Rautanen, joka, oltuaan yhtä mittaa 23 vuotta Afrikassa, tuonnoin palasi kotimaahan, oli maantieteellisen yhdistyksen viime kokoukseen (viime maanantaina), pannut näytteille huvittavan kokoelman Ovambon asukasten käyttämiä työkaluja, aseita ja koristuksia. Hra Rautanen selitteli tarkoin kuinka kutakin esinettä valmistetaan ja viljellään. Asunnossaan (Metsästäjänkatu 4) on hra Rautasella halullisten ostettavana joukko kaksoiskappaleita mainituita esineitä. Kansatieteellisiin kokoelmiin ovat ne erittäin sopivat. Erääseen kouluun on muutamia esineitä jo ostettu. -- Ensi kesänä aikoo, tietää N. Pr., hra M Rautanen palata takaisin vaikutus-alalleen, Oulukondan lähetys-asemalle, joka on, kuten tunnettu, saksalaisten anastamalla alueella, 70 peninkulmaa itään päin Kap Friosta. Sikäläinen kristitty seurakunta käsittää noin 400 Henkeä (Ondorga-neekerejä). Tätä nykyä on siellä sielunhoito lähetyssaarnaajien Penttisen ja Maunulan käsissä." target="_blank">Hämäläinen-sanomalehti <strong>03.10.1891</strong> kertoo Rautiaisen esitelmöineen maantieteellisen yhdistyksen kokouksessa.</a></p> </ul> <p align="justify"></p></ul> <h2>Lempinimi Nakambale</h2> <p align="justify">Rautanen sai paikallisilta lempinimen Nakambale, joka tarkoittaa "sitä joka pitää hattua". Hän piti usein kalottia, jonka ambomaalaiset käsittivät palmukoriksi. Nakambale-sana tulee okambale-sanasta, joka merkitsee pientä koria. Rautanen tunnettiin Nakambalena niin hyvin, että nimi kirjoitettiin jopa hänen hautakiveensä.</p> <p align="justify">Häntä kunnioitetaan Namibiassa erittäin paljon vielä nykyisinkin, vaikka hänen kuolemastaan on kulunut jo yli 90 vuotta. Rautanen meni vuonna 1872 naimisiin saksalaisen lähetyssaarnaajan Franz Kleinschmidt'in tyttären Friedan kanssa. Rautaset saivat yhdeksän lasta, mutta moni lapsista kuoli jo pienenä malariaan.</p> <ul> <ul> <p align="justify"><a href="https://digi.kansalliskirjasto.fi/sanomalehti/binding/482969?page=3&amp;ocr=true&amp;term=Botolf&amp;term=Bernhard&amp;term=Björklund&amp;term=Pietari&amp;term=Kurminen&amp;term=Martti&amp;term=Rautanen&amp;term=Kaarle&amp;term=Leonard&amp;term=Tolonen&amp;term=Kaarle&amp;term=AuguSt&amp;term=Weikkolin&amp;term=Gustaf&amp;term=Maurits&amp;term=Skoglund&amp;term=Johan&amp;term=Heinonen&amp;term=Antti&amp;term=Piirainen" title=" Botolf Bernhard Björklund, Pietari Kurvinen, Martti Rautanen, Kaarle Leonard Tolonen, Kaarle August Weikkolin, Gustaf Maurits Skoglund ja käsityöläiset Johan Heinonen ja Antti Piirainen" target="_blank">Sanomia Turusta <strong>22.04.1876</strong>: Ondonga valtakunnassa on kaikkiansa viisi taloa, joissa lähetyssaarnaajat asuvat.</a></p> </ul> <p align="justify"></p></ul> <p align="justify">Vähän ennen kuolemaansa Rautanen vihittiin Helsingin yliopistossa teologisen tiedekunnan kunniatohtoriksi.</p> <h2>Armas Kumpulaisen erinomainen kirjoitus</h2> <p align="justify"><a href="http://armaskumpulainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/56451-suomen-kehitysavun-juuret" target="_blank">Martti Rautasesta on kirjoittanut myös Armas Kumpulainen 29.12.2010 Puheenvuoroon blogissa "Suomen kehitysavun juuret".</a></p> <ul> <p align="justify"><em>Martti Rautanen oli tehnyt perusteellisen työpainoksen. Suomalaisten lähettien esimerkki on ollut myöhemmin vaikuttamassa Suomen kehitysyhteistyöhön. On menty sinne, missä hätä on, ei ole tuotu ihmisiä tänne.</em> kirjoittaa Armas Kumpulainen blogissaan.</p> </ul> <p align="justify">Kumpulainen oli lähdössä Namibiaa lähetyslentäjäksi 1972 piispa Leonard Aualan kutsusta, Kumpulaisen oman kirjoituksen mukaan silloin Etelä-Afrikka hallinnoi Namibiaa itsevaltaisesti eikä myöntänyt tulolupaa.</p> <h2>Savosta Inkerinmaalle</h2> <p align="justify">Tosi hienoa, että osuin Martti Rautasen tarinaan! Hänen suku oli siirtynyt Savosta Inkerinmaalle. Eli <strong>hän oli savakko</strong>, niin kuin voi sanoa minunkin suvustani Pohjois-Inkerissä, jonne oli joittenkin tutkijoitten mukaan siirtynyt paljon väkeä Savosta 1600-luvun alussa. </p> <p align="justify">Mielenkiintoista on sekin, että Martti Rautanen <strong>piti itseään venäläisenä</strong>! Siitäkö se nimi "Martin", joka on mainittu <a href="https://fi.wikipedia.org/wiki/" target="_blank">wikipediassa</a>. Lieneekö hävettänyt inkeriläisyys jo silloin 1863 Suomessa, kun hän tuli Helsinkiin Suomen lähetysseuran lähetyskouluun?</p> <p align="justify">Olkoon niin tai näin! Me inkeriläiset voimme olla ylpeitä siitä, että meikäläinen, <strong>Martti Rautanen</strong>, oli Suomen evankelis-luterilaisen kirkon lähetystyön pioneeri.</p> <p align="center">Tähän loppuun laitan koko albumillisen lauluja Martti Rautasen teksteihin. <br /> <object width="648" height="390"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/gM5VvuFWwZc?version=3&fs=1&autoplay=0&rel=0" /><param name="wmode" value="transparent" /><param name="allowFullScreen" value="true" /><param name="allowscriptaccess" value="always" /><embed src="http://www.youtube.com/v/gM5VvuFWwZc?version=3&fs=1&autoplay=0&rel=0" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="648" height="390"></embed></object></p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div>

Martti (Martin) Rautanen, oli Suomen evankelis-luterilaisen kirkon lähetystyön pioneeri (10.11.1845 Tikanpesä, Inkerinmaa – 19.10.1926 Olukonda, Namibia).

Lapsuus

Rautanen syntyi köyhään perheeseen Inkerinmaalla, minne suku oli siirtynyt Savosta. Silti hän piti itseään venäläisenä. Vuoden 1863 kesäkuussa hän lähti äidin ja rippi-isän rohkaisemana Helsinkiin, vuotta aikaisemmin toimintansa aloittaneeseen Suomen lähetysseuran lähetyskouluun.

Lähetyssaarnaaja

Rautanen lähti 24. kesäkuuta vuonna 1868, siis kaksi viikkoa saarnaajaksi vihkimisen jälkeen, neljän työtoverinsa kanssa lähetyssaarnaajaksi lounaiseen Afrikkaan Ambomaalle, (nykyiseen Namibiaan). Matka tehtiin Hereromaan kautta, jonne tultiin huhtikuussa 1869 ja jossa vietettiin vielä yli vuosi, Ambomaalle miehet pääsivät vasta heinäkuussa 1870. Siellä suomalaiset saivat vakiinnutettua toimintaansa erityisesti kaakkoisen Ondongan heimon alueella.

Ensimmäiset ambomaalaiset papit

Ambomaalla Rautanen toimi yli viisikymmentä vuotta, 1880 Olukondaan perustamansa lähetysaseman johtajana, raamatunkääntäjänä sekä pitkäjännitteisessä opetus- ja kasvatustyössä: ensimmäiset ambomaalaiset papit vihittiin 1925. Rautasen käännöstyöstä kannattaa erityisesti mainita vuonna 1892 ilmestynyt ndongan-kielinen virsikirja.

Rautanen oli myös tunnustettu virsirunoilija ja kansatieteilijä, joka antoi arvoa ambomaalaisten omalle kulttuurille. Hän keräsi kasveja, teki säähavaintoja ja toimitti esineistöä mm. Kansallismuseoon.

Lempinimi Nakambale

Rautanen sai paikallisilta lempinimen Nakambale, joka tarkoittaa "sitä joka pitää hattua". Hän piti usein kalottia, jonka ambomaalaiset käsittivät palmukoriksi. Nakambale-sana tulee okambale-sanasta, joka merkitsee pientä koria. Rautanen tunnettiin Nakambalena niin hyvin, että nimi kirjoitettiin jopa hänen hautakiveensä.

Häntä kunnioitetaan Namibiassa erittäin paljon vielä nykyisinkin, vaikka hänen kuolemastaan on kulunut jo yli 90 vuotta. Rautanen meni vuonna 1872 naimisiin saksalaisen lähetyssaarnaajan Franz Kleinschmidt'in tyttären Friedan kanssa. Rautaset saivat yhdeksän lasta, mutta moni lapsista kuoli jo pienenä malariaan.

Vähän ennen kuolemaansa Rautanen vihittiin Helsingin yliopistossa teologisen tiedekunnan kunniatohtoriksi.

Armas Kumpulaisen erinomainen kirjoitus

Martti Rautasesta on kirjoittanut myös Armas Kumpulainen 29.12.2010 Puheenvuoroon blogissa "Suomen kehitysavun juuret".

    Martti Rautanen oli tehnyt perusteellisen työpainoksen. Suomalaisten lähettien esimerkki on ollut myöhemmin vaikuttamassa Suomen kehitysyhteistyöhön. On menty sinne, missä hätä on, ei ole tuotu ihmisiä tänne. kirjoittaa Armas Kumpulainen blogissaan.

Kumpulainen oli lähdössä Namibiaa lähetyslentäjäksi 1972 piispa Leonard Aualan kutsusta, Kumpulaisen oman kirjoituksen mukaan silloin Etelä-Afrikka hallinnoi Namibiaa itsevaltaisesti eikä myöntänyt tulolupaa.

Savosta Inkerinmaalle

Tosi hienoa, että osuin Martti Rautasen tarinaan! Hänen suku oli siirtynyt Savosta Inkerinmaalle. Eli hän oli savakko, niin kuin voi sanoa minunkin suvustani Pohjois-Inkerissä, jonne oli joittenkin tutkijoitten mukaan siirtynyt paljon väkeä Savosta 1600-luvun alussa.

Mielenkiintoista on sekin, että Martti Rautanen piti itseään venäläisenä! Siitäkö se nimi "Martin", joka on mainittu wikipediassa. Lieneekö hävettänyt inkeriläisyys jo silloin 1863 Suomessa, kun hän tuli Helsinkiin Suomen lähetysseuran lähetyskouluun?

Olkoon niin tai näin! Me inkeriläiset voimme olla ylpeitä siitä, että meikäläinen, Martti Rautanen, oli Suomen evankelis-luterilaisen kirkon lähetystyön pioneeri.

Tähän loppuun laitan koko albumillisen lauluja Martti Rautasen teksteihin.
http://www.youtube.com/watch?v=gM5VvuFWwZc

]]>
5 http://viovio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/249871-inkerilainen-martti-rautanen#comments Kulttuuri Evankelisluterilainen kirkko Lähetyskäsky Uskonto Fri, 26 Jan 2018 21:17:14 +0000 Viola Heistonen http://viovio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/249871-inkerilainen-martti-rautanen
Paavilla on asiaa http://jpvuorela.puheenvuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/247392-paavilla-on-asiaa <div class="field field-type-number-integer field-field-image-permission"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> No permission </div> </div> </div> <p>Uudistajapaavi haluaa muuttaa rukouksen käännöstä. Sen sijaan, että sanottaisiin &quot;äläkä johdata meitä kiusaukseen&quot; tai miten se nyt suomeksi menee, pitäisi rukoilla: &quot;älä anna meidän sortua kiusaukseen&quot;.</p><p>Että näin. Tämä on varmaan sitä vallankumouksellista teologiaa.</p><p><a href="https://www.nytimes.com/2017/12/08/world/europe/pope-francis-lords-prayer-translation-temptation.html" title="https://www.nytimes.com/2017/12/08/world/europe/pope-francis-lords-prayer-translation-temptation.html">https://www.nytimes.com/2017/12/08/world/europe/pope-francis-lords-praye...</a></p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Uudistajapaavi haluaa muuttaa rukouksen käännöstä. Sen sijaan, että sanottaisiin "äläkä johdata meitä kiusaukseen" tai miten se nyt suomeksi menee, pitäisi rukoilla: "älä anna meidän sortua kiusaukseen".

Että näin. Tämä on varmaan sitä vallankumouksellista teologiaa.

https://www.nytimes.com/2017/12/08/world/europe/pope-francis-lords-prayer-translation-temptation.html

]]>
26 http://jpvuorela.puheenvuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/247392-paavilla-on-asiaa#comments Kulttuuri Rukous Uskonto Sat, 09 Dec 2017 18:38:14 +0000 Jari-Pekka Vuorela http://jpvuorela.puheenvuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/247392-paavilla-on-asiaa
Valtiovalta kreationismin pauloissa http://grohn.puheenvuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/247253-valtiovalta-kreationismin-pauloissa <div class="field field-type-number-integer field-field-image-permission"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> No permission </div> </div> </div> <p>Itsenäisyyspäivän juhlajumalanpalveluksessa saarnattiin <strong>kreationismia</strong>, kuva. Kun valtiovalta jatkuvasti syyllistyy tuollaiseen <strong>älyllisen epärehellisyyteen</strong>, joka kiteytyy uskontunnustuksessa, voi kysyä, pystyvätkö he ylipäätänsä johtamaan tätä maata.</p><p>Osaavatko valtiovallan edustajat edes ajatella kriittisesti?</p><p>Esimerkkejä: <u><a href="http://grohn.puheenvuoro.uusisuomi.fi/210828-valtiota-ei-voi-johtaa-kuin-yritysta">Juha Sipilä</a></u>, <u><a href="http://grohn.puheenvuoro.uusisuomi.fi/215056-stubbin-hypeharhat">Alex Stubb</a></u>, <u><a href="http://grohn.puheenvuoro.uusisuomi.fi/196077-valtion-kilpailukyky-on-roskatermi-3">hallitus</a></u>,&nbsp;</p><p>&nbsp;</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Itsenäisyyspäivän juhlajumalanpalveluksessa saarnattiin kreationismia, kuva. Kun valtiovalta jatkuvasti syyllistyy tuollaiseen älyllisen epärehellisyyteen, joka kiteytyy uskontunnustuksessa, voi kysyä, pystyvätkö he ylipäätänsä johtamaan tätä maata.

Osaavatko valtiovallan edustajat edes ajatella kriittisesti?

Esimerkkejä: Juha Sipilä, Alex Stubb, hallitus

 

]]>
5 http://grohn.puheenvuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/247253-valtiovalta-kreationismin-pauloissa#comments Kulttuuri Ajattelu Uskonto Thu, 07 Dec 2017 09:51:45 +0000 Lauri Gröhn http://grohn.puheenvuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/247253-valtiovalta-kreationismin-pauloissa
Nuo Jeesuksen vekkulit opetuslapset http://grohn.puheenvuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/246552-nuo-jeesuksen-vekkulit-opetuslapset <div class="field field-type-number-integer field-field-image-permission"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> No permission </div> </div> </div> <p>Jeesus oli <u><a href="http://grohn.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/152667-hameen-anttila-islamin-vakivaltaisuudesta">rasisti</a></u>. Opetuslapset moittivat häntä siitä. Lisää Jeesuksen rasismia:</p><p>Jeesus : &quot;Ei minua ole lähetetty muita kuin Israelin kansan kadonneita lampaita varten.&rdquo;</p><p>Mutta opetuslapset keksivät tempun:</p><p>Lähestyskäsky (Matteus 28) annettiin risttiinnaulitsemisen jälkeen. -&gt; &nbsp;Ylösnousemus ja lähetyskäsky olivat siis <strong>opetuslasten sepitettä,&nbsp;</strong>sillä &nbsp;mihinkäs rasismi olisi kadonnut, kun juutalaisten Jumalakin oli rasisti (ks. alla)</p><p>Opetuslapset saivat kivan matkailuduunin. Maaginen rekvisiitta löytyi silloin 2000 vuotta vanhasta <u><a href="http://grohn.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/156877-hyvää-kristittyjen-mithralaista-joulua">mithralaisuudesta</a></u>.</p><p>&nbsp;</p><p>Kristittyjen Jumala se vasta oli rasisti:&nbsp;</p><p>1. Sam. 15:3: Jumala: &quot;<em>Mene siis ja voita amalekilaiset, ja vihkikää tuhon omaksi kaikki, mitä heillä on; äläkä säästä heitä, vaan surmaa miehet ja naiset, lapset ja imeväiset, raavaat ja lampaat, kamelit ja aasit.</em>&quot;</p><p>5. Moos. 20:16-17 ym.: &quot;<em>16. Mutta näiden kansojen kaupungeissa, jotka Herra, sinun Jumalasi, antaa sinulle perintöosaksi, älä jätä ainoatakaan henkeä eloon,</em>&nbsp;</p><p>Joos. 10:40 Sitten Joosua valtasi koko maan, Vuoriston, Etelämaan, Alankomaan ja Rinnemaat, ja surmasi kaikki niiden kuninkaat, päästämättä pakoon ainoatakaan, ja vihki tuhon omaksi joka hengen, niinkuin Herra, Israelin Jumala, oli käskenyt.</p><p>Joos. 11:11 Ja he surmasivat miekan terällä ja vihkivät tuhon omaksi jokaisen, joka siellä oli, niin ettei jäänyt jäljelle ainoatakaan henkeä; ja Haasorin hän poltti tulella.&nbsp;<em>17. vaan vihi ne tuhon omiksi: heettiläiset ja amorilaiset, kanaanilaiset ja perissiläiset, hivviläiset ja jebusilaiset, niinkuin Herra, sinun Jumalasi, on sinua käskenyt,</em>&quot;</p><p>2. Moos. 32:27 Mooses leeviläisille muusta kansasta näiden tehtyä Kultaisen vasikan: &quot;<em>27. Ja hän sanoi heille: Näin sanoo Herra, Israelin Jumala: &#39;Jokainen sitokoon miekkansa vyölleen. Käykää sitten edestakaisin leirin halki portista porttiin ja tappakaa jokainen, olkoon vaikka oma veli, ystävä tai sukulainen.&#39;</em>&quot;</p><p>Hes. 20:25-26: &quot;<em>25. Niinpä minäkin annoin heille käskyjä, jotka eivät olleet hyviä, ja oikeuksia, joista he eivät voineet elää,</em>&nbsp;<em>26. ja annoin heidän saastua lahjoistansa, siitä, että polttivat uhrina kaiken, mikä avasi äidinkohdun, jotta saattaisin heidät kauhun valtaan ja he tulisivat tietämään, että minä olen Herra.</em>&quot;</p><p>Jer. 19:9: Jumala: &quot;<em>9. Ja minä panen heidät syömään poikiensa ja tyttäriensä lihaa, ja he syövät toinen toisensa lihaa siinä hädässä ja ahdistuksessa, jolla heitä ahdistavat heidän vihollisensa, ne, jotka etsivät heidän henkeänsä.</em>&quot;</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Jeesus oli rasisti. Opetuslapset moittivat häntä siitä. Lisää Jeesuksen rasismia:

Jeesus : "Ei minua ole lähetetty muita kuin Israelin kansan kadonneita lampaita varten.”

Mutta opetuslapset keksivät tempun:

Lähestyskäsky (Matteus 28) annettiin risttiinnaulitsemisen jälkeen. ->  Ylösnousemus ja lähetyskäsky olivat siis opetuslasten sepitettä, sillä  mihinkäs rasismi olisi kadonnut, kun juutalaisten Jumalakin oli rasisti (ks. alla)

Opetuslapset saivat kivan matkailuduunin. Maaginen rekvisiitta löytyi silloin 2000 vuotta vanhasta mithralaisuudesta.

 

Kristittyjen Jumala se vasta oli rasisti: 

1. Sam. 15:3: Jumala: "Mene siis ja voita amalekilaiset, ja vihkikää tuhon omaksi kaikki, mitä heillä on; äläkä säästä heitä, vaan surmaa miehet ja naiset, lapset ja imeväiset, raavaat ja lampaat, kamelit ja aasit."

5. Moos. 20:16-17 ym.: "16. Mutta näiden kansojen kaupungeissa, jotka Herra, sinun Jumalasi, antaa sinulle perintöosaksi, älä jätä ainoatakaan henkeä eloon, 

Joos. 10:40 Sitten Joosua valtasi koko maan, Vuoriston, Etelämaan, Alankomaan ja Rinnemaat, ja surmasi kaikki niiden kuninkaat, päästämättä pakoon ainoatakaan, ja vihki tuhon omaksi joka hengen, niinkuin Herra, Israelin Jumala, oli käskenyt.

Joos. 11:11 Ja he surmasivat miekan terällä ja vihkivät tuhon omaksi jokaisen, joka siellä oli, niin ettei jäänyt jäljelle ainoatakaan henkeä; ja Haasorin hän poltti tulella. 17. vaan vihi ne tuhon omiksi: heettiläiset ja amorilaiset, kanaanilaiset ja perissiläiset, hivviläiset ja jebusilaiset, niinkuin Herra, sinun Jumalasi, on sinua käskenyt,"

2. Moos. 32:27 Mooses leeviläisille muusta kansasta näiden tehtyä Kultaisen vasikan: "27. Ja hän sanoi heille: Näin sanoo Herra, Israelin Jumala: 'Jokainen sitokoon miekkansa vyölleen. Käykää sitten edestakaisin leirin halki portista porttiin ja tappakaa jokainen, olkoon vaikka oma veli, ystävä tai sukulainen.'"

Hes. 20:25-26: "25. Niinpä minäkin annoin heille käskyjä, jotka eivät olleet hyviä, ja oikeuksia, joista he eivät voineet elää, 26. ja annoin heidän saastua lahjoistansa, siitä, että polttivat uhrina kaiken, mikä avasi äidinkohdun, jotta saattaisin heidät kauhun valtaan ja he tulisivat tietämään, että minä olen Herra."

Jer. 19:9: Jumala: "9. Ja minä panen heidät syömään poikiensa ja tyttäriensä lihaa, ja he syövät toinen toisensa lihaa siinä hädässä ja ahdistuksessa, jolla heitä ahdistavat heidän vihollisensa, ne, jotka etsivät heidän henkeänsä."

]]>
8 http://grohn.puheenvuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/246552-nuo-jeesuksen-vekkulit-opetuslapset#comments Kulttuuri Jeesus Joulu Mithralaisuus Rasismi Uskonto Fri, 24 Nov 2017 07:55:42 +0000 Lauri Gröhn http://grohn.puheenvuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/246552-nuo-jeesuksen-vekkulit-opetuslapset
Myytti suomalaisten käännyttämisestä http://grohn.puheenvuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/243525-myytti-suomalaisten-kaannyttamisesta <div class="field field-type-number-integer field-field-image-permission"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> No permission </div> </div> </div> <p>Kaikki mitä koulussa opittiin Piispa Henrikistä on Agricolan ja Juustenin luoma myytti. Henrik ei tullut tekemään lähetystyötä, vaan järjestämään kirkkoa. Kristinusko tuli Suomeen Simo Heinisen mukaan</p><p>&quot;vähittäisesti ja rauhallisesti, sekä idästä että lännestä&quot;.</p><p>&quot;Kristinusko levisi yhteiskunnan yläkerroksista käsin.&quot;&nbsp;</p><p>Turun tuomiokirkon fresko, jossa piispa Henrik kastaa suomalaisia Kupittaan lähteellä on fiktiota.</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Kaikki mitä koulussa opittiin Piispa Henrikistä on Agricolan ja Juustenin luoma myytti. Henrik ei tullut tekemään lähetystyötä, vaan järjestämään kirkkoa. Kristinusko tuli Suomeen Simo Heinisen mukaan

"vähittäisesti ja rauhallisesti, sekä idästä että lännestä".

"Kristinusko levisi yhteiskunnan yläkerroksista käsin." 

Turun tuomiokirkon fresko, jossa piispa Henrik kastaa suomalaisia Kupittaan lähteellä on fiktiota.

]]>
0 http://grohn.puheenvuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/243525-myytti-suomalaisten-kaannyttamisesta#comments Kulttuuri Kristinusko Suomi Uskonto Wed, 27 Sep 2017 12:14:08 +0000 Lauri Gröhn http://grohn.puheenvuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/243525-myytti-suomalaisten-kaannyttamisesta
Kun menetin uskontoni http://rkoski.puheenvuoro.uusisuomi.fi/viihde/240649-kun-menetin-uskontoni <div class="field field-type-number-integer field-field-image-permission"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> No permission </div> </div> </div> <p><object width="648" height="390"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/xwtdhWltSIg?version=3&fs=1&autoplay=0&rel=0" /><param name="wmode" value="transparent" /><param name="allowFullScreen" value="true" /><param name="allowscriptaccess" value="always" /><embed src="http://www.youtube.com/v/xwtdhWltSIg?version=3&fs=1&autoplay=0&rel=0" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="648" height="390"></embed></object></p><p>Se oli traumaattinen tapahtuma, koska menetin samalla myös uskoni oikeudenmukaisuuteen ja vastakkaiseen sukupuoleen. En tiedä olenko vieläkään toipunut siitä.</p><p>Olosuhteiden johdosta isoisäni oli käytännössä huoltajani. Yleiseen koulujen aikatauluun sovitettuna kävelin itse Kallelankadun lastentarhaan. Eräänä aamuna olin lähes järkyttynyt, kun portilla minua kohtasi syytös, että olisin jo ennen saapumistani lyönyt jotain tyttöä. Että tytöt olivat ällöjä silloin. Ei niitä voinut koskea edes lyödäkseen.</p><p>Syytös oli siis ihan kolossaalinen. Koko olemiseni oli uhattuna. Lisäksi kotona odotti isoisä, joka jatkuvasti piinasi minua asiasta. En muista kuinka kauan kesti ennen kuin keksin armon ja anteeksiannon . Sitten valehtelin tehneeni sen saadakseni armoa ja pakaroilleni tulleiden vitsaniskujen aikana menetin uskontoni. Ja paljon muuta. Eikä minulla ollut edes enää suojelusenkeliäkään.</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> www.youtube.com/watch?v=xwtdhWltSIg

Se oli traumaattinen tapahtuma, koska menetin samalla myös uskoni oikeudenmukaisuuteen ja vastakkaiseen sukupuoleen. En tiedä olenko vieläkään toipunut siitä.

Olosuhteiden johdosta isoisäni oli käytännössä huoltajani. Yleiseen koulujen aikatauluun sovitettuna kävelin itse Kallelankadun lastentarhaan. Eräänä aamuna olin lähes järkyttynyt, kun portilla minua kohtasi syytös, että olisin jo ennen saapumistani lyönyt jotain tyttöä. Että tytöt olivat ällöjä silloin. Ei niitä voinut koskea edes lyödäkseen.

Syytös oli siis ihan kolossaalinen. Koko olemiseni oli uhattuna. Lisäksi kotona odotti isoisä, joka jatkuvasti piinasi minua asiasta. En muista kuinka kauan kesti ennen kuin keksin armon ja anteeksiannon . Sitten valehtelin tehneeni sen saadakseni armoa ja pakaroilleni tulleiden vitsaniskujen aikana menetin uskontoni. Ja paljon muuta. Eikä minulla ollut edes enää suojelusenkeliäkään.

]]>
43 http://rkoski.puheenvuoro.uusisuomi.fi/viihde/240649-kun-menetin-uskontoni#comments Viihde Lapsuus Uskonto Sat, 29 Jul 2017 17:06:42 +0000 Raimo Koski http://rkoski.puheenvuoro.uusisuomi.fi/viihde/240649-kun-menetin-uskontoni
Kirkon kreationistinen uskontunnustus http://grohn.puheenvuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/237983-kreationistinen-uskontunnustua <div class="field field-type-number-integer field-field-image-permission"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> No permission </div> </div> </div> <p>Kaiketi muuten järkevät ihmiset &nbsp;kytkevät aivonsa pois uskonnollisissa asioissa, kun vuodesta toiseen toistavat kreationistista uskontunnustustaan. Toisaalta tuo aivojen poiskytkeminen tulee usein krooniseksi ja voidaan sanoa, että <strong>uskonnot altistavat monenlaisen hömppään</strong> kuten astrologia, grafologia, homeopatia ja muut uskomushoidot kaikenkarvaisista terapioista puhumattakaan.&nbsp;</p><p>Ylipäätänsä uskonnot perustuvat maagiseen ajatteluun. &nbsp;</p><p><a href="http://grohn.vapaavuoro.uusisuomi.fi/159908-uskonto" title="http://grohn.vapaavuoro.uusisuomi.fi/159908-uskonto">http://grohn.vapaavuoro.uusisuomi.fi/159908-uskonto</a></p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Kaiketi muuten järkevät ihmiset  kytkevät aivonsa pois uskonnollisissa asioissa, kun vuodesta toiseen toistavat kreationistista uskontunnustustaan. Toisaalta tuo aivojen poiskytkeminen tulee usein krooniseksi ja voidaan sanoa, että uskonnot altistavat monenlaisen hömppään kuten astrologia, grafologia, homeopatia ja muut uskomushoidot kaikenkarvaisista terapioista puhumattakaan. 

Ylipäätänsä uskonnot perustuvat maagiseen ajatteluun.  

http://grohn.vapaavuoro.uusisuomi.fi/159908-uskonto

]]>
2 http://grohn.puheenvuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/237983-kreationistinen-uskontunnustua#comments Kulttuuri Uskonto Mon, 05 Jun 2017 09:32:12 +0000 Lauri Gröhn http://grohn.puheenvuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/237983-kreationistinen-uskontunnustua
Sulhasesta Morsiameksi http://paulijuhanipitknen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/232678-sukupuolen-vaihdos <div class="field field-type-number-integer field-field-image-permission"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> No permission </div> </div> </div> <p>&nbsp;</p><p>Kun Jumala loi miehen ja naisen omaksi kuvakseen, niin voidaan kysyä, mikä se kuva oikein on ? Adamista tehty Eeva oli yhtä &nbsp;lihaa Adamin kanssa, niin mitä se tarkoittaa ? Paavali selittääkin ja &nbsp;että mies ja vaimo tulevat yhdeksi lihaksi, mutta minä puhun Kristuksesta &nbsp;ja seurakunnasta, mutta se salaisuus on suuri.</p><p>Jumalan puhaltama Henki antaa lähettäjästään oikean kuvan. Kristus ja seurakunta kuuluvat elimellisesti yhteen. Kristuksen morsian on seurakunta. &quot;Sillä joka ei juo minun vertani, eikä syö minun lihaani, ei ole minulle sovelias,&quot;Kun ajallinen sulhanen kihlautuu Kristuksessa Pyhän Hengen kautta, tapahtuu sukupuolen vaihdos. &nbsp;Ajallisesta sulhasesta tulee hengellinen morsian, jota hän sitten tunnustaa. Jumala kutsuu ihmisiä, pappeja ja arkkipiispaa morsiamen osaan Kristuksen seurakunnan yhteyteen.</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div>  

Kun Jumala loi miehen ja naisen omaksi kuvakseen, niin voidaan kysyä, mikä se kuva oikein on ? Adamista tehty Eeva oli yhtä  lihaa Adamin kanssa, niin mitä se tarkoittaa ? Paavali selittääkin ja  että mies ja vaimo tulevat yhdeksi lihaksi, mutta minä puhun Kristuksesta  ja seurakunnasta, mutta se salaisuus on suuri.

Jumalan puhaltama Henki antaa lähettäjästään oikean kuvan. Kristus ja seurakunta kuuluvat elimellisesti yhteen. Kristuksen morsian on seurakunta. "Sillä joka ei juo minun vertani, eikä syö minun lihaani, ei ole minulle sovelias,"Kun ajallinen sulhanen kihlautuu Kristuksessa Pyhän Hengen kautta, tapahtuu sukupuolen vaihdos.  Ajallisesta sulhasesta tulee hengellinen morsian, jota hän sitten tunnustaa. Jumala kutsuu ihmisiä, pappeja ja arkkipiispaa morsiamen osaan Kristuksen seurakunnan yhteyteen.

]]>
30 http://paulijuhanipitknen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/232678-sukupuolen-vaihdos#comments Kulttuuri Uskonto Sat, 04 Mar 2017 21:11:17 +0000 Pauli Pitkänen http://paulijuhanipitknen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/232678-sukupuolen-vaihdos
Piispallista höpöä http://grohn.puheenvuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/232365-piispallista-hopoa <div class="field field-type-number-integer field-field-image-permission"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> No permission </div> </div> </div> <p>Emeritus piispa <strong>Mikko Heikka</strong> ohjelmassa Isäntänä Tapani Ruokanen:</p><p>&quot;Paratiisissa elettiin ekologisesta tasapainossa ja luonnonmukaisessa <strong>viljelyssä</strong>.&quot; &nbsp;</p><p>Samassa ohjelmassa Heikka levitti konsulttien populaareista kirjoista omaksumaansa höpöä tekoälyn singulariteetistä.</p><p>&nbsp;</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Emeritus piispa Mikko Heikka ohjelmassa Isäntänä Tapani Ruokanen:

"Paratiisissa elettiin ekologisesta tasapainossa ja luonnonmukaisessa viljelyssä."  

Samassa ohjelmassa Heikka levitti konsulttien populaareista kirjoista omaksumaansa höpöä tekoälyn singulariteetistä.

 

]]>
0 http://grohn.puheenvuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/232365-piispallista-hopoa#comments Kulttuuri Uskonto Tue, 28 Feb 2017 15:35:11 +0000 Lauri Gröhn http://grohn.puheenvuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/232365-piispallista-hopoa